Етикети

,

Навън е пролет. Носи се аромат на цъфнали дървета, на билки и някак спонтанно ме отнася в едно друго време,когато бях дете. Очаквах празниците с голямо вълнение. Тайно наблюдавах баба и дядо и всичко ,което правят по Великден. Чувах славейчето пред къщата ,което не спира да пее цяла нощ. Знаех ,че трябва да се стане рано, защото ще се меси цяло корито с козунаци. В големите градове правим набързо козунаци,но също стават прекрасни. Има хиляди рецепти. Аз правя различни. С прясно мляко, с кисело или пък със заквасена сметана, каквато е и днешната ми рецепта . Използвах заквасена сметана на Чифлик Кръстова Гора. Плътна ,гъста и много вкусна. Получи се феноменален резултат. Къщата ухае магично….

Продукти: 1 кофичка заквасена сметана от 200 гр.на „Чифлик Кръстова Гора“3 яйца, 50 мл.прясно мляко, 70 мл.олио, 150 гр.захар , 1 суха мая, портокалови и лимонови корички, 3 с.л.портокалов сок, 700 гр.брашно, стафиди. За намазване преди печене: 1 жълтък, 1.с.л.прясно мляко.

Начин на приготвяне: Разбивам с миксер яйцата и захарта. Към тях прибавям олиото, прясното мляко, коричките, портокалов сок и заквасената сметана. Разбърквам добре и слагам пресято брашно, в което съм сипала пакетче суха мая и сол….На два пъти добавям брашното ,за да не се сгъсти прекалено. Не активирам предварително маята.Измесвам хубаво с намазнени ръце. Трябва да получим меко, лепнещо тесто , но не разливащо се. Върху тестото изсипваме стафидите и хубаво размесваме отново. Щом се поемат от тестото го разделяме на три топки и оформяме фитили. Сплитаме на плитка и оставяме да втасва на топло. Когато удвои обема си или изпълни тавичката ,в която ще печем ,мажем с яйчената смес от жълтък и мляко,поръсваме със захар и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 – 50 минути.