Етикети

, , , , , , , ,

Есента е цвят. Есента е вкус и аромат. Печени чушки. Узрели и пълни със захар домати. Плодове ,които нетърпеливо очакват да се превърнат в любимото сладко, което ще ни напомня за хубавите топли дни…Днес ще си изпечем и затворим лято в буркани…Любимата лютеница на всички ,но леко мързелива ,което е добър вариант ,ако нямаме време или място, където да приготвим традиционна лютеничка. Мързеливата не отстъпва по вкус на тази ,която отнема часове приготвяне и затова е предпочитан от мен вариант…

Продукти за 8 бурканчета:

2 кг .червени чушки,

1 кг.домати

0, 500 моркови, 1 кг. Патладжани (2 големи или 3 малки), 1 глава чесън, 2 глави кромид лук, 1 с.л. сол, 2 с.л захар, 150 мл.олио. Солта и захарта по точно са на вкус. Който обича по – солено слага повече…Накрая , преди пасиране слагам 1/2 ч.л. кимион и 1/2 ч.л.черен пипер.

Приготвяне:

Започвам като нарязвам обелен патладжан на кубчета. Ръся със сол и оставям настрани за 20 минути да пусне горчив сок . Режа всичко друго на едри парчета и слагам в дълбока тава. Прибавям измитите патладжани и хубаво разбърквам. Посолявам,слагам захарта, олиото и завивам отгоре тавата с фолио. Пека 3 часа и половина на 220 градуса. Като последния един час махам фолиото. По време на печенето е хубаво да се разбърка два или три пъти…Времето за печене зависи от това колко са водни доматите. По – добре да не са от розовите,защото имат много вода..В края на есента може да вземем от тези ,които са за консерви ,но първата доза винаги ми е с обикновени ,защото нямам търпение…Накрая пасирам в тавата с пасатор или на два пъти в блендер, като добавям кимиона и черния пипер. Който не обича кимион може да не го слага. Затварям капачките и варя 10 минути на котлона.. Водата трябва да е два пръста над капачките . Ако нямаме толкова дълбока тенджера може да ги поставим с капачките надолу,като долеем вода до половината на бурканите. Става чудна лютеничка. Винаги може да я направим според вкуса. С повече чушки и по – малко моркови. Без патладжан ,а с тиквички..Всякак е прекрасна и много вкусна.

.