Великден винаги съм го свързвала с козунаците,а тези приготвени от баба и изпечени в пещ, бяха божествено вкусни.Едва ли някога ще успея да приготвя толкова вълшебен вкус и аз,но продължавам да изпробвам различни варианти.Моята рецепта за предстоящия Великден е тази Ko1Ko3DSC03493500 гр.брашно,3 яйца,150 гр.захар,120 мл.топло прясно мляко,120 гр.разтопено масло,1 мая суха от 11гр.Щипка сол,2 ванилии,кора на лимон или портокал.Това са продукти за половин доза ,от която излиза един голям козунак.За цяла доза продуктите са по две.Ko2 Меся тестото в машина ,като го пускам два пъти да се измеси по 30 минути. Първо разбивам яйцата и захарта,добавям към тях млякото,ванилията,коричките и разтопеното масло.След това ги поставям в съда за месене и добавям брашното,маята и солта.След като се измеси добре в машината или пък на ръка,с намазнени ръце се оформят топки.Всяка се оформя на фитил и трите готови фитила се сплитат на плитка.Поставя се в средна тавичка,върху хартия за печене,където втасва два часа.Щом удвои обема си ,се маже с жълтък,поръсва се с мокра захар и се пече в предварително загрята фурна ,на 180 гр. за 40 мин.DSC03588DSC03601Ko4DSC03656Ko5

Advertisements